08-32 60 80
info@specialtandvard.com
Sveav. 83, 113 50 Stockholm

Omhändertagande

Oavsett om du känner dig orolig eller trygg hos tandläkaren lägger vi stor vikt vid att du ska må bra både inför, under och efter behandlingen. Förutom att vi alltid ser till att miljön är lugn och avslappnad vilar vår vårdfilosofi på tre principer:

Smärtfrihet

Munnen och tänderna är smärtkänsliga områden och dom flesta har nog varit med om att det kan göra ont när tandläkaren arbetar. Många tror rent av att det inte går att undvika och flera av våra patienter har fått intrycket av att dom ”inte går att bedöva” eller är ”svårbedövade” vilket många gånger få som konsekvens att man struntar i smärtlindring eller helt undviker att utsätta sig för tandvård medan andra tycker att sprutan i sig är så obehaglig att man hellre väljer att ha ont en stund. Eftersom smärta är naturens sätt att lära oss vad som är farligt och vad som måste undvikas leder otillräcklig bedövning dock till att man blir mer och mer rädd och känner allt större obehag inför tandläkarbesök och måste därför till varje pris undvikas. Vi har därför som absolut krav att all behandling ska vara helt smärtfri och avbryter omedelbart vid minsta obehag.

Kontroll

En stor källa till obehag när man är hos tandläkaren är känslan av att vara utlämnad och "sitta fast". Hos oss är du alltid delaktig i behandlingen genom att Du alltid får ordentlig information om vad vi planerar, vilka moment som ingår och vad det kommer att kosta men kanske viktigast av allt, du har alltid möjlighet att avbryta om det inte känns bra. Myten att man måste slutföra behandlingen man påbörjat är som sagt bara en myt. Säger du stopp är det stopp.

Kvalitet

Att få sina tänder lagade på bästa sätt kan verka självklart men tyvärr blir det oftast inte så när man är tandvårdsrädd. Många gånger blir det mest akuta insatser under stressade förhållanden. Du vill bli färdig så fort som möjligt och helst inte behöva komma tillbaks på återbesök vilket medför att man ofta väljer enklare och kanske inte så hållbara lösningar. Hos oss anser vi att även den som är tandvårdsrädd förtjänar tänder han eller hon kan trivas med och lita på och arbetar alltid tillsammans med Dig för att skapa de förutsättningar som behövs för att Du ska få bästa tänkbara behandling. Du bestämmer, inte din rädsla!

Behandlingar

Psykolog
Som alla andra rädslor går tandläkarskräck att arbeta bort. Vi erbjuder ett behandlingsprogram där du, tandläkaren och vår psykolog Ewa tillsammans och i lugn takt arbetar bort din rädsla. För att du inte ska belastas ekonomiskt finns möjlighet att söka finansiering från Landstinget. Läs mer under flikarna Behandling av Tandvårdsrädsla samt Högkostnad.
Vanlig tandvård
Vi tar givetvis även emot patienter som inte lider av tandläkarskräck och vill förstås att alla de patienter som varit rädda men blivit botade stannar kvar hos oss. Principerna är dock alltid desamma oavsett om du är rädd eller inte; Smärtfrihet, Kontroll och Kvalitet!
Den senaste tekniken
Precis som i andra verksamheter utvecklas tandvården hela tiden och skillnaden i såväl hållbarhet, estetik och funktion kan skilja mycket beroende material och teknik. Det kan som patient vara svårt att veta om den behandling man får verkligen är den bästa tillgängliga och vi på Specialkliniken utbildar oss därför kontinuerligt för att kunna erbjuda just detta.
Rogivande medicin
Ibland händer det att enbart en lugn och trygg behandlingsmiljö inte räcker ända fram. Det kan exempelvis bero på att Du känner obehag inför ett specifikt moment såsom bedövning, att du har problem med kväljningar eller att Du har ett akut problem som måste åtgärdas. Ett bra hjälpmedel är då att med hjälp av ett rogivande läkemedel sänka stressnivån så att behandlingen ändå går att genomföra utan obehag. Vi använder Midazolamlösning Du dricker cirka 20 minuter innan Du ska in till Tandläkaren. Effekten blir att oron försvinner, Du blir mindre känslig både för smärta och kväljningar och tiden går lite fortare. Däremot förlorar du inte kontrollen utan är helt medveten om vad du gör och säger samt kan säga ifrån om det trots allt inte känns bra.

Eftersom reaktionsförmågan blir påverkad får Du oftast vila kvar en stund hos oss och undvika bilkörning under resten av dagen.
Narkos
Hos oss tar vi emot dig i väntrummet och hjälper dig tillrätta. Sedan får du ha en pratstund med tandläkaren utan att behöva sitta i behandlingsstolen. Om det är möjligt och du vill, gör vi redan vid det första besöket en noggrann undersökning och tar röntgen. Ifall din tandläkarskräck är för stor för att vi ska kunna undersöka dig med instrument eller om du kväljs vid röntgen, kan de för dig svåra momenten göras i samband med en tandbehandling under narkos.

Vid ditt följande besök får du ett behandlings- och kostnadsförslag. Då beslutar vi tillsammans om vilken tandbehandling du ska ha. Du får också en noggrann information om allt du behöver veta inför narkosen. Narkosläkaren ser till att du somnar behagligt och att du sover så djupt att ingenting under behandlingens gång kan störa dig eller väcka dig. När behandlingen är klar får du vakna upp och vila ut i en skön säng i vårt uppvakningsrum. Vår narkosläkare och tandsköterska tar hand om dig och hjälper dig.

Vi vill träffa dig några dagar efter narkosen för att informera om den behandling som har gjorts och för att göra en efterkontroll. Vi tycker det är viktigt att få veta hur du har känt det före och efter narkosen och hur du har upplevt vårt omhändertagande av dig. 

Narkosen ges alltid av våra narkosläkare som har lång erfarenhet och som har specialistkompetens. Tandbehandlingen under narkosen ges av tandläkare Matts Karlström. Eftersom reaktionsförmågan blir påverkad får Du oftast vila kvar en stund hos oss och undvika bilkörning under resten av dagen.

Tyvärr ges inget ekonomiskt stöd från Landstinget för behandling under narkos.
När kan jag välja narkos?

Om du har tandläkarskräck

Om du kväljs eller får kräkreflexer vid tandbehandling

Om du har ett stort tandvårdsbehov och önskemål om snabb behandling

Estetisk tandvård
Är man tandvårdsrädd känns det ofta mycket avlägset att tänka sig att vara med om tandvård som inte är absolut nödvändig men i takt med att Du känner dig tryggare kommer det att öppnas möjlighet för dig att välja hur dina tänder och din mun ska se ut. Vi erbjuder därför självklart det senaste inom estetisk tandvård och samarbetar med en av Stockholms skickligaste porslinstekniker för att resultatet ska bli så som du önskar. På kliniken arbetar även Mariel Unger Karlström, biträdande övertandläkare och lärare i protetik på Karolinska institutet.
Implantat
Ibland händer det att tänder går förlorade. Orsakerna kan vara många, bland annat tandlossning, karies eller saknade anlag men oavsett vad som ligger bakom så går det i de allra flesta fall att ersätta de tänder som saknas. En metod för detta är att installera ett så kallat implantat, alltså en skruv i titan som sätts in i käken istället för den rot eller de rötter som saknas. 

Att sätta in ett eller flera implantat är numera ett relativt enkelt rutiningrepp men det är viktigt att planera behandlingen noggrant så att resultatet blir optimalt. Vi brukar därför i de flesta fall ordna med en 3-dimensionell röntgenundersökning före behandlingen.

Vilket system använder vi?
Vi använder endast de väl beprövade originalimplantaten från Straumann.
Tandreglering
Vi på Specialkliniken för Tandvård är glada över att nu också kunna erbjuda tandreglering. Vi använder det väl beprövade systemet Invisalign där man i stället för tandställning i metall använder genomskinliga skenor som stegvis flyttar tänderna till rätt position i tandbågen.Tandställningen är i princip osynlig och är lätt att ta i och ur när Du ska borsta tänderna eller äta.

Är detta något Du är intresserad av? Fråga gärna vid nästa besök så berättar vi mer!
Digital avtryckstagning
Vid flera behandlingar är det nödvändigt att ta avgjutningar av dina tänder vilket kan vara både obehagligt och kladdigt. Är man dessutom känslig i svalget och har lätt för att kvälja kan det rent av vara omöjligt. Vi har därför ersatt konventionella avtryck med digital 3D-scanning där man helt enkelt filmar tänderna med en liten kamera.
Vi använder det marknadsledande systemet 3Shape från Danska Trios.
Röntgen
Vanlig röntgen
Konventionella bilder tar vi med ett digitalt bildplattesystem för att minimera såväl obehag vid bildtagning som stråldos

Panoramaröntgen
I vissa situationer räcker inte "vanliga" små röntgenbilder till exempelvis när vi träffar en patient första gången eller ska planera komplicerad behandling. Det kan också vara så att man har problem med känsliga kväljreflexer vilket gör bildtagningen obehaglig. Vi kan då ta en så kallad panoramaröntgen där alla tänder kommer med på en bild.

Tomografi
Vår nya röntgenutrustning klarar även av att ta 3-dimensionella datortomografibilder. Detta använder vi för planering av exempelvis implantatbehandling men även för diagnostik när vanlig röntgen inte räcker till.